Despre proiect
Primaria comunei Miclesti, judetul Vaslui, in parteneriat cu Asociatia „Construim Mereu Impreuna” Vaslui isi propun, prin implementarea acestui proiect sa imbunatateasca nivelul de trai din comuna. Proiectul atinge doua directii. In primul rand, prin instalarea panourilor solare la scolile si gradinitele din comuna, la dispensarul comunal, postul de politie comunal precum si la primaria comunei, va furniza apa calda tuturor institutiilor publice sau de interes public din comuna, aspect inexistent pana acum in comuna.
In al doilea rand prin instalarea panourilor solare si prin realizarea celor doua seminarii din cadrul proiectului se va creste nivelul de constientizare al populatiei comunei cu privire la utilizarea energiilor regenerabile verzi. Rolul partenerului Asociatia „Construim Mereu Impreuna” este de a sprijini implementarea proiectului punand la dispozitia Aplicantului toata experienta de care dispun membrii acesteia, precum si de a sustine cele doua seminarii impreuna cu contractorul, cel care va instala panourile solare in vederea furnizarii de informatii de specialitate in domeniul energiei furnizate de panourile solare.
Cauză
La nivelul institutiilor publice locale incalzirea cladirilor se face cu centrale termice pe combustibil solid(lemn). In prezent, in interiorul acestora, apa calda menajera nu exista, deoarece furnizarea acesteia ar necesita un cost foarte mare pentru comuna, unde fiecare banut trebuie chibzuit, avand peste 50% locuitori cu venituri sub 600 lei.
Avand in vedere costurile mari cu energia inregistrate in ultima perioada(cresterea pretului la energia electrica, combustil solid), disconfortul cu care se confrunta cetatenii comunei de la dispensar, copiii din scoli si gradinite, datorita lipsei de apa calda si pornind de la necesitatea protejarii mediului inconjurator, consideram ca solutie optima este montarea unui sistem solar cu panouri solare termice care va asigura prepararea apei calde menajere.
Sustenabilitate
Tehnologia panourilor solare este considerată viitorul în salvarea resurselor planetei prin intermediul unor surse de energie infinite. Energia solara poate revoluţiona cu totul modul cum ne raportăm la energie,prin performanţe cu două treimi mai ieftine şi o eficienţă crescută.
Energia solara este o sursa inepuizabila de combustibil pentru panouri solare. Gratuita si ecologica,energia solara,supranumita si energie verde,va deveni in scurt timp principala sursa de energie termica si energie electrica.
Folosirea energiei alternative presupune economii atât la bugetul local pentru că este mult mai ieftină decât energia clasică şi în plus creşte substanţial standardul de viaţă a locuitorilor, fiind‘prietenoasă’cu mediul. Asadar,putem spune cu certitudine ca acest proiect este unul sustenabil.
Instalatiile achizitionate prin proiect vor fi preluate de catre Primaria Miclesti care va asigura functionarea acestora pe durata lor de viata.
Obiective
1) Vor beneficia de apa calda 350 copii din cele 3 scoli si 3 gradinite, aproximativ 2700 pacienti din interiorul dispensarului comunal, unde sunt incadrati un medic si 2 cadre sanitare medii, cetatenii care vin la primarie si postul de politie pentru a-si rezolva problemele administrative, 49 angajati ai institutiilor publice locale – prin asigurarea confortului termic;
2) 100 elevi, 50 parinti, 50 prescolari vor fi informati cu privire la utilizarea energiilor alternative – seminar
3) Cheltuielile pentru apa calda menajera vor fi 0 lei;
4) Panourile solare se bazeaza pe energia alternativa-energia solara,acest fapt conducand la eliminiarea totala a emisiilor de gaze in atmosfera
Beneficiari
Beneficiari directi: 350 elevi si prescolari; cei 2700 de cetateni ai comunei care vin la primarie pentru a rezolva chestiuni administrative, la dispensarul comunal pentru probleme medicale, la postul de politie pentru a clarifica probleme legale, cei 49 angajati ai institutiilor publice locale.
Beneficiari indirecti: familiile membrilor scolilor/gradinitelor; insotitorii persoanelor cu probleme de sanatate care merg la dispensarul din comuna si alte persoane care tranziteaza aceste locatii.
Buget
Sumă totală necesară: 15000
Surse alternative de finanţare: Valoarea totala a proiectului este de 16580, dar diferenta de la 1580 va fi asigurata de Primaria Miclesti.
Impact
O documentatie de atribuire realizata, un contract de achizitie publica incheiat, 18 panouri solare montate cu instalatiile necesare aferente, 2 seminarii realizat pentru 100 elevi, 50 parinti, 50 prescolari ce vor fi informati cu privire la utilizarea energiilor alternative IMPACT: obtinerea apei calde menajere pentru beneficiarii de mai sus, imbunatatirea randamentului energetic la institutiile publice locale si obtinerea unui impact pozitiv asupra mediului prin pastrarea resurselor energetice si reducerea poluarii.
http://www.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiect-soare-la-miclesti-id-1169-cmsid-65