Proiectul este finatat prin intermediul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale in cadrul programului “Programul Invatare pe tot parcursul vietii”
http://www.llp-ro.ro/?d=46
Rezumat al proiectului
Parteneriatul are ca scop schimbul de metode de recrutare si instruire a cetățenilor adulți implicați în inițiative energetice cu o concentrare specială pe cei care se află într-o situație dezavantajată. În toată Europa cetățenii sunt implicați în inițiative locale din domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile dar de multe ori, pe de o parte, nu există cunoștințe și expertiză și pe de altă parte se ajunge mereu la aceleași grupuri deja convinse și motivate.
Proiectul dorește să realizeze un inventar al metodelor existente de educare si recrutare în zonele parteneriatului iar partenerii vor stabili împreună cele mai eficiente abordări pentru grupurile țintă. Aceasta va fi baza unei broșuri de bune practici cu privire la metodele de recrutare si educare în domeniul energetic la nivel local, pentru adulți cu atenție deosebită pe grupuri vulnerabile. Broșura va fi diseminată prin intermediul organizațiilor ce furnizează training-uri, agenții din domeniul energetic, ONG-uri și organizațiile ”umbrelă” (internaționale / naționale) ale autorităților locale și ONG-urilor. Sprijinul local al cetățenilor este cea mai bună garanție pentru Europa să-și atingă obiectivele UE 20/20/20. Metodele de educare de succes pot furniza o contribuție considerabilă la politica europeană.
De ce este nevoie de proiect?
Din ce în ce mai mulți cetățeni sunt implicați în a contribui la realizarea obiectivelor EU 20/20/20 în domeniul energetic. Grupuri locale de cetățeni activi dezvoltă inițiative de eficiență energetică și / sau resurse regenerabile. Există motivație, dar nu întotdeauna cunoștințele corespunzătoare despre toate aspectele legate de activitățile locale ale cetățenilor legate de energie (informații tehnice cu privire la eficiența energetică și energii regenerabile, tipul organizațiilor implicate în inițiativele locale, finanțarea măsurilor locale pentru eficiența energetică și investiții locale în energii regenerabile, …). o provocare specifică este aceea de a ajunge la locuitorii din grupuri vulnerabile care ar putea profita cel mai mult din economisirea energiei. Problema este că e destul de dificil să se ajungă la aceste grupuri.
Proiectul acordă o atenție deosebită metodelor care au succes în acest sens. Multe dintre inițiativele locale s-au confruntat cu probleme similare și au găsit pas cu pas unele soluții care pot inspira alte grupuri și vice versa. Un schimb de informații, percepții și experiențe poate fi folositor incluzând împărtășirea metodelor de educare ce sunt folosite pentru a recruta și instrui cetățenii în domeniul energetic. Educarea adulților necesită anumite metode iar proiectul urmărește îmbunătățirea metodelor de educare ale partenerilor prin împărtășirea experienței în acest domeniu.
Pentru a atinge obiectivele energetice ale UE este foarte necesară implicarea cetățenilor în inițiative locale, dar pentru a participa la acest proces în mod eficient, cetățenii și organizațiile educaționale au nevoie de cele mai bune practici pentru a aborda cât mai multe persoane și pentru a le educa într-un mod cât mai eficient. Proiectul poate avea o bună contribuție prin descrierea acestor bune practici și prin diseminarea acestora în Europa printr-o broșură instructivă.
Obiectivele proiectului
Scopul proiectului este de a împărtăși expertiza și experiența grupurilor locale din domeniul energetic pentru a îmbunătăți metodele de recrutare și instruire a adulților cu atenție deosebită acordată grupurilor vulnerabile. Domeniul energetic oferă multe posibilități pentru o cetățenie activă. Mulți cetățeni sunt motivați să contribuie la o Europă independentă energetic și există oportunități concrete pentru implicare din partea oricui, dar sunt necesare cunoștințe minime.
Toți partenerii sunt implicați în prezent în inițiative energetice locale și depun eforturi în educarea și mobilizarea cetățenilor activi. Fiecare partener descrie metodele de recrutare și educare. Prin intermediul vizitelor de studiu reciproce în zonele partenere cetățenii și trainer-ii vor avea oportunitatea de studia metodele de lucru din zona gazdă. Partenerii discuta împreună observațiile pe parcursul atelierelor din perioada vizitelor de studiu și prin internet (skype, linkedin, e-mail, …). Unele din bunele practici, selectate, vor fi testate în regiunile partenere.
La sfârșit, cele mai de succes metode vor fi descrise în broșura ce va fi disemintaă în fiecare zonă parteneră în proiect, dar și mai departe în fiecare țară parteneră prin rețelele diferiților parteneri.
Rezultate
- Un inventar al metodelor de recrutare și educare a adulților în domeniul energetic cu atenție deosebită pe metodele care sunt de succes pentru recrutarea grupurilor țintă
- O analiză a metodelor de recrutare și educare pentru grupurile țintă
- Raportări cu privire la testarea metodelor de recrutare și educare din fiecare zonă parteneră
- O selecție a celor mai bune practici și diviziunea sarcinilor între parteneri pentru realizarea broșurii
- O broșură ce descrie bunele practici în ceea ce privește recrutarea și educarea adulților (inclusiv a grupurilor vulnerabile) la nivel local în domeniu energetic
- Un plan de diseminare (național și internațional) a broșurii
- Un raport de evaluare a rezultatelor / scopului diseminării broșurii